Milstolpar


13 Maj 2012 föddes vår underbara lilla Lova

onsdag 3 oktober 2012

Hembakat ska det va!

Lova snörvlar fortfarande så vi fick avstå det efterlängtade mamma-baby-passet som har premiär på gymmet idag. Hoppas vi kan vara med nästa vecka!  
Vi är nu inne på hemmadag nr 3  och vad händer då i en tvåa där det finns en sovande bebis? Jo mamman bakar. Veckans tredje och fjärde brödlimpa ligger just nu i ugnen. Frysen är dessutom full av kladdkakemuffins och banansockerkaka.
 
I min ugn just nu

Bröd är ju godast hembakat men visst vill man slippa jäsa, baka ut, jäsa igen och kladdiga bänkar?
Precis, och därför är detta receptet superbra! Ingen jäsning, man är inte beroende av att ha färsk jäst hemma då det jäser på bikarbonat och så slipper man baka ut och kladda ner halva köket. Bara att slänga direkt ner i formen och in i ugnen så har du färdigt och varmt gott bröd inom loppet av totalt 40 min!

Syster/Moster Elins recept på lingonbröd:

0,5 dl linfrön
2 dl rågkross
1 dl vetekli
8 dl rågsikt
1 msk bikarbonat
1 tsk salt

blanda ihop det torra och knåda sedan ner:
2 dl lingonsylt
4 dl fil / naturell yogurt

Degen ska vara kladdig och inte som en vanlig bröddeg.
Fördela den i två brödformar (1,5-liters) som är smörjda med lite olja. Det blir alltså två limpor av detta recept.
Ställ i ugnen direkt på 175 grader ca 30 minuter. Det stod 40 min i receptet men det beror nog på hur ugnen är för mina var klara efter 30 minuter och jag gillar inte när det blir alltför torrt.

Sist använde jag hemgjord lingonsylt från svärmor och det blev riktigt gott, men det känns lite för lyxigt att använda sådan finsylt till bakning så nu har jag köpt hem köpesylt att ha till bröden.
Jag kommer nog se till att ha ingredienserna hemma till detta recept hela hösten och baka det tills Fredrik säger ifrån.

1 kommentar:

  1. Tack för brödet. Jättegott!
    Vi åt upp hela biten

    SvaraRadera